Mathys Taekema - Sa Calobra

Mathys Taekema - Sa Calobra

In Rideposter Stories herbeleven we minutieus die ene, onvergetelijke rit van een renner. In deze editie, de koninginnenrit van Mathys Taekema over het beklimmen van de iconische Sa Calobra.

05:00 – Vroeg. Heel vroeg.

Het alarm gaat af. Het ontbijtbuffet van het resort is nog steeds gesloten. Geen churros vandaag, maar hoogtemeters staan ​​op het menu. De iconische beklimming van Sa Calobra om precies te zijn. Ik heb mijn familie ervan overtuigd dat Mallorca een geweldig vakantie-eiland is. Daardoor kan ik deze col van mijn bucketlist schrappen. Toch zal het hard werken zijn. Zeker voor iemand die normaal alleen langs de Nederlandse kust fietst. Gelukkig heb ik gisteren wat extra boterhammen gepakt. Deze zitten nu in de achterzakken van mijn trui.

05:59️- De eerste meters

Ik klik mijn pedalen vast. Het is nog donker. Zelfs mijn fietscomputer heeft moeite met wakker worden, maar ik blijf trappen. Ik wil mijn klimplezier niet laten verpesten door toeristen in slingerende huurauto's. Bovendien wordt het vandaag rond de 30 graden. De klim van 9 kilometer zal al zwaar genoeg zijn. Terwijl ik opwarm, komt de zon op. Het levert een geweldig beeld op: naast me de azuurblauwe zee en voor me de prachtige route naar de baai van het dorpje Sa Calobra.

Afbeelding van Sa Calobra

09:30 – 16 haarspeldbochten

Vanaf de top daal ik af naar het havendorpje Sa Calobra. Daar houdt de weg op. Deze col moet je dus eerst afdalen voordat je hem mag beklimmen. Het begint met een duizelingwekkende draai van 270°. Dan rol ik 16 haarspeldbochten vol adrenaline naar beneden en begrijp ik waarom deze afdaling de slang wordt genoemd.

10:19 – Drie renners. Een Cornetto.

Na een spectaculaire afdaling stuur ik het havendorp in. Het is stil. Blijkbaar is dit ook nog te vroeg voor de lokale bevolking. Gelukkig opent er net één restaurant de deuren en zie ik nog drie andere renners. Ze zijn, net als ik, onder de indruk van de afdaling. Toch hangt er een vreemde sfeer. Ik realiseer me dat wat ik zojuist ben afgedaald, ik straks weer omhoog zal moeten. Ik tank cola en een Cornetto en bereid me langzaam voor op de 665 hoogtemeters die me te wachten staan.

10:40 – Terugreis

Nu gaat het beginnen. Klimmen en genieten. Een uur geleden raasde ik hier met 70 kilometer per uur naar beneden en nu sta ik bijna stil. Toch geniet ik van elke meter. Met mijn handen aan het stuur verwonder ik me over de uitzichten, de rotsen en de ravijnen. De ene haarspeldbocht is nog mooier dan de andere. Zowel de klimmers die ik tegenkom als het voorbijrazende tegemoetkomende verkeer hebben het zichtbaar naar hun zin. Hier fietsen betekent dubbel plezier.

Foto van Nederlandse Fietsvriend

12:11 – Gracias Sa Calobra

Terug op het resort zet ik mijn fiets in de hoek en duik het zwembad in. Met de hoogtemeters nog vers in het geheugen denk ik dat dit een van de mooiste cols is die ik ooit heb gefietst. Gracias y hasta la vista Sa Calobra!

Heb jij ook een bijzonder avontuur beleefd? Laat het ons weten. Misschien hebben we de volgende keer de rit van je leven!

 

Terug naar blog